Sürekli aç hissetmek, ne kadar çok yese dahi doymamak son zamanlarda sıkça karşılaşılan beslenme bozukluklarından biridir. Kimi stresten kimi de gerçekten acıktığı için yemek yiyor dediğimiz bu tarz kişilerin aslında ciddi sağlık sorunları olabilir. Sık acıkmanın nedenleri kişiden kişiye farklılık gösterdiği için özel olarak araştırılmalıdır. Ayrıca diyetisyen tarafından yapılacak analizler sonucunda doğru tedavi yöntemleriyle giderilmesi gereken ciddi bir sorundur. Bu yazıda, sık acıkma nedenleri ve sürekli açlık hissinin sebepleri hakkında bilgi vereceğiz. Ayrıca, bu sorunu nasıl çözebileceğinize dair bazı ipuçları ve öneriler de sunacağız.
Sık acıkma nedenleri ve sürekli açlık hissinin sebepleri bilindiği taktirde tedavi edilmesi daha kolay olacaktır. Uzmanlar tarafından araştırılan sık acıkma nedenleri ve çıkarılan sonuçlar, sık acıkma hissi ve açlık krizi olarak adlandırılan problemlerin çözümünde oldukça aydınlatıcı olmaktadır. Kişinin sağlığını ve sosyal hayatını etkileyen sık acıkma nedenleri genel olarak şunlardır:

  • Az Lifli Beslenme: Eğer lifli besinlerden yoksun besleniyorsanız midenizdeki açlığı tetiklemiş olursunuz. Vücudun ihtiyacı olan hayati maddeleri içeren lifli besinleri tüketirseniz safranızın düzenli çalışmasını sağlarsınız. Günde 5 kez bir avuç dolusu meyve veya sebze tüketerek gerekli safrayı sağlarsınız. Çabuk acıkmanın nedenleri arasındaki bu durum vücudunuzun enerjisiz kalmasına da neden olabilir.
  • Hormon Dengesi Bozukluğu : Sağlıklı besleniyor ancak kilo alıyorsanız tiroid bezinizde rahatsızlık olabilir. Bu organın çok çalışması durumunda metabolizma bundan olumsuz etkilenir. Bu da sık acıkma nedenleri arasındadır. Dolayısıyla sürekli acıkma hissi duyarsınız. Kan testi yaptırarak sık acıkma hissi ve açlık krizi endişelerinizin nedenini açıklığa kavuşturabilirsiniz.
  • Az Sıvı Tüketmek: Çabuk acıkmanın nedenleri arasında az su içmek de yer alır. Gün içinde su içmeyi unutmak sonrasında midenizin kazınmasına ve ağzınızın kurumasına neden olur. Açlık hissinizi bastırmak istiyorsanız elinizin altında her zaman su bulundurmalısınız. Bu yöntemle açlık krizlerini önlemenin yolu sandığınızdan daha basit olabilir.
  • Az Gün Işığı Almak: Sürekli acıkma nedenleri arasında gün ışığından yeterince faydalanmamak da yer almaktadır. Güneş ışığı görmeyen vücudumuz çareyi yatlı ve yağlı besinlerde bulur. Bu sorundan kurtulmak için de öğlen saatlerinde gün ışığından yararlanmak için dışarı çıkmanız gerekir. Aynı zamanda spor yaparak sağlıklı yaşamı alışkanlık haline getirmelisiniz. Böylece sürekli acıkma hissi ve açlık krizi gibi durumları engellersiniz.
  • Çok Atıştırmak: Sürekli acıkma hissi yaratan bir diğer etmen de çok atıştırmaktır. Çikolata, makarna, cips gibi besinler bizi uzun süre tok tutmuyor. Açlığımızı gidermek için atıştırmalıklara başvurmak yerine ara ve ana öğünlerde sağlıklı beslenerek iyi bir alışkanlık kazanmamız gerekiyor.
  • Duygusal Boşluk: Fizyolojik anlamda açlık, vücudunuzun daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olduğuna dair bir işarettir. Mideniz boş ve huysuz hissedebilir. Hatta baş dönmesi veya dengesiz hissedebilirsiniz. Ancak evde sürekli yemek yeme isteği duygusal boşluğun bir işareti de olabilir. Stres, kaygı, depresyon, yalnızlık, can sıkıntısı gibi duygusal durumlar yeme davranışını etkileyebilir. Bu durumlarda, yemek yemek bir başa çıkma mekanizması haline gelebilir. Ancak bu, sorunları çözmez, aksine daha da kötüleştirir.
  • Yeme Bozuklukları: Sürekli yeme isteği mevcut bir yeme bozukluğunun da habercisi olabilir. Yeme bozuklukları, yeme davranışı, vücut imajı ve kilo ile ilgili saplantılı düşünce ve duygulara sahip olan kişilerde görülen psikiyatrik hastalıklardır. Yeme bozuklukları, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Yeme bozukluklarının en yaygın türleri anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve tıkınırcasına yeme bozukluğudur.
    Sürekli aç hissetmek ve yemek yeme isteği, birçok kişinin yaşadığı ve çözmek istediği bir sorundur. Bu sorunun nedenleri arasında fizyolojik, psikolojik ve çevresel faktörler bulunmaktadır. Bazı durumlarda, bu sorunun altında tedavi edilmesi gereken sağlık problemleri de yatabilir. Bu yüzden, sürekli aç hissetmenin sebeplerini araştırmak ve uygun bir tedavi planı oluşturmak için bir doktora veya diyetisyene danışmanızı öneririm. Bu yazıda, sık acıkma nedenleri ve sürekli açlık hissinin sebepleri hakkında bilgi verdik. Ayrıca, bu sorunu nasıl çözebileceğinize dair bazı ipuçları ve öneriler de sunduk. Umarım bu yazı sizin için faydalı olmuştur. Sağlıklı ve mutlu kalın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Explore More

Alkali Diyet Nedir, Nasıl Yapılır ve Bilimsel Kanıtları Var Mıdır?

22 Aralık 2023 0 Comments 6 tags

Alkali diyet, vücuttaki sıvıların pH dengesini sağlamayı amaçlayan bir beslenme şeklidir 1 . Bu diyetin savunucuları, tükettiğimiz besinlerin vücudumuzda asit veya alkali etki yaptığını ve bu durumun sağlığımızı ve kilomuzu

Paleo Diyeti

22 Aralık 2023 0 Comments 4 tags

Paleo diyeti nedir? Paleo diyeti, Paleotik çağdaki insanların beslenme şeklinden esinlenen bir beslenme planıdır 1 . İşlenmiş gıdalardan uzak durulması gereken bu diyet, az ya da hiç işlem görmemiş besinleri

Glutensiz Diyet

27 Aralık 2023 0 Comments 4 tags

Glutensiz Diyet ve Çölyak Hastalığı: Sağlığınızı Koruyan Beslenme Rehberi Glutensiz diyet, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı bir proteini içeren gıdalardan kaçınmayı içeren bir beslenme şeklidir 1 .